torsdag 15 maj 2008

8,2 Renässansen

Upplysning

Antropocentrism

Antropocentrismen av grekiska άνθρωπος (anthropos) betyder ”människa”; och κέντρον (kentron) ”i mitten”. Det är idén att hela universum rör sig kring människorna. Allt ska uppfattas enligt sina relationer till människan. Antropocentrismen uppkom samtidigt upplysningen. Det var en reaktion emot teocentrismen. Teocentrism betyder gud i mitten och innebär att ett teocentriskt samhälle har gud som referens för allt; konsten ska inspireras sig av gud och hela samhället ska ”behandlar” gud som det viktigaste. Teocentrism var övervägande under medeltiden vars kyrka var väldigt maktigt.

Men varför samhället ändrades från teocentrisk till antropocentrisk? Samhället ändrades från den mörka feodalismen till primitiva kapitalismen under 14 hundra talet. Ändringen påverkade hela samhället. I det feodala samhället kungen var den som ägde marken och vasaller var de som kungen delade marken med. Vasaller betalade skatt till kungen och lovade skydd och lojalitet. Under vasallers makt fanns ridarna och näringen (jordbrukare). Näringen var inte precis en slav, men de var nästan det. De fick jobba på jorden och betala skatter med sina odlingar. Skatterna var höga och efter betala skatterna hade de nästan ingenting kvar.

När marknaden utvecklades var vasallerna inte så viktigare längre. Borgarklass som började representera större roll i samhället och kyrkan blev mindre maktigt än förut. Människor blev lite smartare och började fundera om det vad hänt kring sig. Kyrkor brukade sälja plats på himlen. Om man gjorde någonting dumt kunde man köpa förlåtelse av kyrkan. Men då började man använda sin rationalitet och insåg sig själv som någonting vackert, viktigt och underbart.

Det kom en tid där att tänka, att fundera och att veta var det viktigast. Människorna ville studera, ville undersöka och veta mer och mer. Leonardo da Vinci studera djupt människans anatomi och upptäckte mannens perfekta muskulära system och det perfekt symmetri som kroppen har.

Det var inte bara inom studierna som man undersökte människor men alltså inom konsten. Måleri, skulptur, mm. Människan var väldigt uppskattade. Inom måleri var människor och de grekiska romerska kulturer värderade, men det var inte alla målare som slutade måla om religiösa teman.

Inga kommentarer: