torsdag 15 maj 2008

8,2 Klassicismen

Molière!


Jean- Baptiste Poquelin (Molière) var en fransman. Föddes i Paris i de 15 januari, 1622. Geni av den franske litteraturen, Molière använd den traditionella form av komedi och gjorde om i en ny stil, där antonymer möter varandra; Sanningen och lögn. Stilen tillsammans med den analysen av det vardagliga livet gjorde Molières verk unik.

Molières far var en rik matta leverantör av det kungliga huset, så Jean Baptiste hade väldigt bra kunskap, han studerade i Clermonts skolan. Molière ville inte ha samma karriär som faren för att han älskade teater. I 1943 började han tillsammans med nio skådespelare gruppen L'Illustre-Théâtre som presenterades i Paris under två år. Han som tog ansvar för gruppen och försökte fortsätta med idén, men de blev skyldiga och Moliére blev arresterade två gånger. De var tvungen att lämna huvudstaden i 1645. För under 13 år reste de i Frankrike och spelade klassiska pjäser och Molières verk. Under de år som han skreva, skådespelade och regisserade i gruppen fick han otrolige mycket kunskap om teater.

I 1658 spelade de Le Docteur amoureux (Förälskade läkaren) till kungen. Molières stora succé började efter presentationen. Kungens bror älskade pjäsen som Molière skrev och skydde deras grupp under sju år. Efter det gav kungen ett nytt namn till gruppen ; Troupe du Roi.

Det fösta viktiga verk av Moliére som spelades i Paris var Les Précieuses ridicules (De dyrbara löjliga) i 1659 hade redan den kritiskt känsla som karakterisera hans verk. Efter den pjäs presenterade han 31 pjäser – några som han skrev själv och några från olika dramatiker. Han var kritiserad och några pjäser blev förbuden av spelas. Han gifte sig med skådespelaren Armande Béjart som var 20 år yngre än honom. De flesta trodde att var Molières dotter. Armande var dotter till en kvinna som var Molières älskade förut. Om hon var hans dotter vet man inte, det fanns ingen DNA test på dåtid!

Att gifta sig med Armande förstörde hans karriär. Katolsk kyrka var emot honom och förbud flera pjäser; Tartuffe, Dom Juan, Le Festin de pierre. Verken Le Musanthrope handlar om en man som uppskatta väldigt mycket sig själv och tror att han är bättre än alla andra. Pjäsen var ett stor succé. Efter Le Médecin malgré lui (1666) och Amphitryon skrev Molière L´Avare (1668) och det var en annorlunda pjäs. Goeth sa att verken är mer tragedi än komedi.

Den 17 januari 1673 skådespelade Molière huvudpersonen i pjäsen Le Malade Imaginarie. Han hade något hälsoproblem när han spelade och dog efter några timmar i sitt hus. Det var väldigt intressant att han dog när han skådespelade en falskt sjuk.

Inga kommentarer: