torsdag 15 maj 2008

8,2 Medeltiden

Gotiken
(av franska: gothique och italienska: gotico)


Bilderna visar en kyrka i min vacker stad Fortaleza. Kyrkan byggdes i gotisk stil.


Gotiken var en period av västerlandets konst historia. Perioden påverkades av samhället, politiken och religiositet.
Den filosofiska och konstneriska rörelsen började under medeltiden och förlångdes till upplysningen.

Gotiska arkitekturen var djupt inblandad med religiositet

Namnet Gotik används först av Giorgio Vasari, han var fascinerad av konst och gjord viktiga studier inom temat. Enligt honom gotik är en negativt och mörkt stil. Och har något relation med Godos ( De som utrspred kaos på den antika Rom).

Under början av romatiken var gotik stilen uppskatade igen. Goeth, tysk fortfatare, var fascinerad av gotiska kyrkor. Han tog upp gotiken och hjälpt stilen att ampassa sig i den nya tiden.

Under medeltiden började människorna sammlas ihop på stan i perioden där marknade börjades om igen. Kyrkan behövde följa med folket och bygga strukturer som var stor och imponerand. Förut var kyrkor enkla och små. Kyrkan ville visar sig maktigt och kraftfullt.

Största tecken av gotik stilen inom arkitekturen är att byggnader är höga. Väggarna är tunna, märkliga fönster, torn väldigt dekorerad, taket i pyramid form. Kyrkor byggdes av basilikatyp, bågiska struktur kring dörrarna och fönster.

Skulptur var viktigare än förut. De var inte bara en del av byggnaden, skulptur blev frigjorda från arkitekturen. Den hade sin egen plats och större betydelse. Skulpturerna sats på ett utmärkande plats där de kunde avgudas.
Skulpturerna hade ett realistiskt tecken och var extremt välgjorda. Volymen var djupt analyserad liksom skugga/ljus.

Inom målning var gotik stilen inte så märklig. Det började omkring 1200, nästan 50 år efter stilens början. Mellan 1300 och 1350 hade gotiskt målning sin viktigast period.
De största tecken inom målningen är den religiösa inspirationen, liksom bizantisnka konst.
Gotiska målningar var mer väljobbad och naturliga än bizantiska målningarna.

En konst stil som var väldigt viktigt och märklig i medeltiden var glaskonst. Konsten dekorerade kyrkorna. Storta glasföntrar gjorde strukturen finnare och maktigare. När ljus gör genom den färgade glas får kyrkan en helig utseend. Som ”närmar” människor tills den religiösa känsla och tro.

Inga kommentarer: