torsdag 3 april 2008

B7 2

Macbeth
William Shakespeare

Liksom Hamlet, titeln syftar på personen som kommer att spela det största roll i pjäsen. Berättelsens huvudperson är Macbeth och pjäsen handlar om en stort och okontrollerad ambition.

Vid scen 1, känner man en mystisk miljö kring sig. Tre häxor som verkar ha kunskap om framtidens händelser. Man träffar inte Macbeth på en gång. Man träffar honom vid scenen 3 i den första akt när han pratar med vännen Banquo.

Lady Macbeth är en väldigt intressant person. Hon kallas för Lady Macbeth och det visar svaghet att bli kallad för makens namn, men svag är hon inte. Hon är inte en mor eller religiös kvinna som visar sig väldigt ren som en helig symbol, men diaboliskt är hon inte heller. Hon är inte en submissiv kvinna, hon är inte en person som visar sig felfri. Shakespeare skapade Lady Macbeth på så sätt som visar att kvinnorna är också en människa! Ja, själv klart att hon är en människa, men man måste tänka på epoken vars Shakespeare levde. Han föddes 1564 och dog i den 23 april 1616. Under tiden var kvinna inte så värdefull och de representerade inte så mycket i samhället.
Shakespeare skapade en kvinna som var ambitiös, intelligent och mänsklig i den tiden. Han såg kvinna som en människa på tiden som inte så många skulle göra likadant. Lady Macbeth är nyckeln som öppnade händelserna i boken. Hon var ambitiös, hon ville bli mer och har mer i livet. Hon såg en bra chans och hon planerade och övertygade sin make Macbeth att göra som hon ville.

Paret planerade och begått ett brott, som gjorde Macbeth kungen. Men”With great power comes great responsibility” och efter brottet fick paret blod på händerna. Hur ska man glömma bort att man mördade någon? Hur kan man förlåta sig själv efter döda en vän? Kanske Lady Macbeth och Macbeth tänkte inte om det innan de begått morden.

Det märkligast i texten är blodet på händerna. ”Blodet luktar än, blodet stinker!” ” Blodiga händer! Vattnet i all världens hav kan aldrig få dem rena!” Även om man kunde tvätta bort den äkta blodet, skulle giltigheten aldrig rensas bort. Det är inte lätt att leva med brottets tyngd på axeln.

Lady Macbeth och Macbeth mådde inte bra alls och de kunde inte glömma bort det vad de gjorde. Man kunde inte tro att en av de viktigaste fiende var de själva. Deras hjärna reagerade mot de dåliga känslor de hade. Macbeth hade hallucinationer och Lady Macbeth hade mardröm. Känslorna gjorde mycket illa dem.

Makten brukar göra illa till människorna. De som har makten bruka tänka sig viktigare, bättre och mer välsignad än alla andra. Det skulle inte bli annorlunda med Macbeth.
Brottets straff var väldigt stor för Macbeth och Lady Macbeth. Efter allt de gjord, självklart att någon skulle hämnas. Man kan inte bli kung efter ett mord och bli inte straffade alls. Shakespeare skrev tragedier och Macbeth är en tragedi.

Varenda fiende ensam är inte så stark, men när de dras ihop är de riktigt falliga, men inte falligast än Macbeths ambitionen och ego. Den största fienden i historia var verkligen ambitionen.

Macbeth och Lady Macbeth som var ett bra paret i början där en hjälpt den andra för att nå målet, blev mer och mer fristående från varandra.Man ska alltid komma ihåg att vi alla är dödliga. Om man är kung, drottning, eller vad som helst ska man dö någon dag. Man kan inte tänka sig starkare än döden, annars blir det väldigt falligt. Macbeth gjorde fel när han missfattade att "ingen född av kvinna" skulle kunna skada honom.

Boken är väldigt bra och man kan lära sig väldigt mycket genom Macbeth och Lady Macbeth. Ambitionen kan finnas i livet men måste också finnas gränsen.

Inga kommentarer: