torsdag 3 april 2008

B7 1

Hamlet

Willian Shakespeare

Berättelsen titels är Hamlet, det är en klassisk av Shakespeare. Jag läste den förut, men det är alltid bra att läsa om boken som man tycker om.

Genom titeln kan man lätt förstå att Hamlet kommer att spela den största roll i berättelsen. Det är Hamlets hämnd historian.

Berättelsen börjar på Danmarks slott med en mystisk känsla. Slottets väktare såg kungens ande under natten. Hamlet, kungens son, fick veta om händelsen. Han var nyfiken och bestämde sig att spendera nästa natt med väktarna och ser om anden skulle återkomma.

Hamlet träffade sin död far. Kungen berättade om hans mord. Hans egen bror dödade honom för att ta hans rike och gifta sig med drottningen.

Hamlet var arg om han farbror, som mördade kungen och låg sig med drottningen. Det var elak och äcklig att ta riket på så dåligt sättet. Han kunde inte bara lätt det vara och ignorera hans far mordet, han behövde göra någonting. Han kallade för förändring inifrån och utifrån. Utifrån för att anden berättade sanningen till honom och det var det som påverkade hans känslor.

I en viss punkt av berättelsen trodde alla att Hamlet var helt galen. Han började agera som galning men han var inte det. Han planerade allting för att kunna når sitt mål. Han vänder inte sig emot äventyren. Han dök djupt i den.

Det är svårt att säga om Hamlet hade något mentor, han kunde inte lita på någon. Alla var suspekta och falliga. Kanske man kan säga att kungen var som en mentor. Han berättade sanningen till Hamlet och det ledde Hamlet till äventyren. Men han fick inte något råd om hur och när skulle han agera. Kungens ande verkade inte ha magiska krafter, den enda han gjorde var att kom från döden och pratar med de levande.

Hamlet kunde inte lita på någon. Riket innehåller mycket makt och rikedom så alla kunde göra vad som helst för att få en chans att känna någonting. I den nya världen där alla trodde att Hamlet var en galning fick Polonius, Ofelia far, spionera kungens son. Spionering leder till händelserna som var inte alls bra för Hamlet. Händelserna var väldigt betydelsefull vid berättelsen rullning. Sättet Hamlet reagerade när han fick veta att Polonius spionerade honom gjorde han begår ett mord som han skulle inte göra om Polonius var inte en bedragare. Det var båda yttre - och inre händelserna ledde till förändring

Det finns vänner i Historia. Man kan nämna väktarna från början som berättade om kungens ande. De var väldigt viktigt. Historian skulle aldrig ha började om de inte hade berättade om anden till Hamlet. HORATIO är en stor vän till Hamlet. Han ar anständig och rejäl.

Hamlet älskade Ofelia, men ibland hans kärlek verkade lite konstigt. Hon var också kär i honom, men hon var lätt manipulerade av sin far Polonius. Ofelia var vacker och det var farligt. Hamlet visst att kvinnor skönhet lurade männen och gjorde de blir kär. Deras kärlek, liksom hela berättelsen, är dramatiskt och tragiskt.

For Hamlet, dö eller dödas blev en vanlig idé. Han var förberedd att offra sitt liv för hämnden. Historian innehåller flera dödsfall. Människorna som var viktigt för Hamlet dör, men allting som händer, även de dåliga händelserna, bara matar hämnden önskan.

En viktig duell ska spela stor roll i berättelsen. Hamlet ska möta faran och försöka lyckas i målet. Lyckas menar inte att överleva.

I Berättelsen finns flera fiender: farbror, Polonius, Polonius son (Laertes)... Men den som Hamlet verkligen hatar är hans farbror. Polonius son kommer att spela större roll än vad man trodde.

Hamlet är bestämd att klara målet. Han ska kämpa och slåss. Han är aktiv och har energi för att göra det vad som behövdes för hämnas. Han må inte bra och det påverkade hans utseende. Han klädde sig i mörka kläder.

Samtidigt duellen händer ska drottningen komma genom en dramatisk händelse. Duellen är historias klimax. Laertes, Ofelia bror, och Hamlet kommer att märka att de slåss för de vill hämnas deras far mord. Båda mord var en enda person som var skyldig.

Inga kommentarer: