måndag 7 april 2008

B7 3

Mannen och Havet
Ernest Hemingway


Berättelsen börjar med en vacker vänskap mellan en gammal fiskare och en ung pojke. Gamlingen var bedårat av basketball och ungen var bedårat av att fiska.
Pojken tycker om den gamle mannen väldigt mycket. Han vill vara i närheten av gamlingen och lära sig mannens kunskap.




Mannen tyckte att han hade otur. Han fångade ingenting under åttiofem dagar. Då pojkens föräldrar förbjud honom att följa med gamlingen.



Berättelsen är väldigt introspektiv. Läsaren ska följa med gamlingen i hans äventyr på havet. Man kan fundera och filosofera om relationerna människa X havet, människa X vädret, människa X naturen. Fiskaren ska, ensam, försöka fiska den största djur som han sett i livet.



Det är ett djup berättelsen som liknar livet. Man har ett mål och man vill nå det. Men priset kan bli väldigt högt. Man måste fundera om man ska ge allt som man ha, även sitt liv, att nå målet. Ibland, när man nå målet ser man att det inte var det man förväntade.
Den gamle fiskaren vänder inte sig bort från äventyren. Han är beredd att göra vad som helst för att kunna fånga fisket.




Gamlingen var ensam på boten, så han var sin egen mentor. Mannen berodde på sin egne kunskap och kroppens kraft för att kunna fånga fisken. Hans kämpa mot fisken ska ta flera dagar, då måste han hålla hjärnan frisk och kroppen hälsosam.



Man kan lära sig genom boken att man aldrig är ensam när man är ute på havet. Det ska alltid finnas flera levande djur kring sig. Mannen älskar och respektera havet, han kallas den för ”La mar”. Det finns underbara djur som gamlingen avgudar; flygfiskar, delfiner. Det finns också djur som han inte tycker om; liksom hajar som är falliga och blodtörstiga.



Känslorna som fyllde mannen varierade mycket. Han tänkte och kände olika saker på olika tidpunkter. Han kunde känna sig stark och efter några sidor han började känna att kroppen inte orkade längre. Tankarna var oftast positiva. Han trodde på sig själv och är väldigt bestämd. Fiender han har tills nu är ålderdomen, brist på mat och vatten. Jag ser inte fisken som fiende, den är fiende på något sätt men den var passiv och ville bara leva. Han gjorde ingen direkt attack mot mannen.



Vädret kan påverka mycket inom fiskeri. Om vädret är bra kan det hjälpa till dem som vill fiska. Om det är storm och kraftfull väder kan det blir svårt att fånga fiskar. Mannen funderar mycket över vädret. Han hade tur att vädret hjälpte honom.



På en viss punkt bryr han inte längre om han ska dö eller döda. När gamlingen fick reda på fiskens storlek och underbarlikhet insåg han att djuren var kraftigare och maktigare än honom och han skulle inte bryr sig om djuren dödade honom.



När mannen trodde att allting var lugnt och han kunde titta på fisken underbarlikhet kom det en oväntad fiende. Fienden var en gigantisk haj. Den största ”dentuso” mannen sett i livet. Det var ju ett svår uppgiften att beskydda sin gigantiska fisken mot den kolossala hajen.



Att fånga så stor fisk och kämpa emot hajar är ju väldigt komplicerade för så gammal fiskare. Det är ett spännande äventyr vars man få följa med mannen i det märkligast fiskeri av sitt liv. På slut ska läsaren fundera om äventyren var värd eller inte.

Inga kommentarer: