tisdag 8 april 2008

B7 4


Ingmarssönerna

Selma Lagerlöf

Det första läsaren ser i boken är titeln ”Ingmarssönerna”. Då blir man nyfiken om titeln. Man kan förstå att berättelsen handlar om en familj.Författaren är Selma Lagerlöf. Hon är väldigt duktigt och hennes berättelser är verkligen bra.
Det finns ingen introduktion i boken, berättelsen börjar på en gång.”Solen sken ljuvligt, gräset var vått av dagg, och luften var så frisk, så att det kunna inga ord beskriva”Det var så på Ingmar Ingmarssons gård. Allting var fint men han var inte nöjd.

Lill Ingmar friade med Britta, en folkkvinna, hon flyttade till hans gård innan de gifte sig. Men Britta gjorde ett brott, ett väldigt hemsk brott. Hon dödade sitt nyfödda barn, hon strippade bebisen. Hon fick straff- 3 års i fångelsen. Ingmar har inte lugnt och ro längre.

Berättelsen börjar ett tag innan Britta ska släppas fri. Ingmar funderar mycket om händelserna, det gör honom må väldigt dålig. Förändringen kommer att ske inifrån- sättet Ingmar kände sig. Och utifrån- Brita kommer att släppas fri.

Situationen är inte lätt för Lill Ingmar. Han vill gifta sig men efter bebisen mord på gården var det ingen kvinna som ville gifta sig med honom. Det är svårt att förstå vad han känner för Britta, ibland man kan tro att han hatar henne. Ibland kan man tro att han älskar henne på något sätt. Han ha tusentals ursäkter för att inte vill ha kvinnan tillbaka till gården. Hon är en barnmördare, samhället ska inte acceptera henne, Ingmars mor vill inte ha henne i huset, mm. Läsaren förstå inte heller vad han håller på. Han blev glad när han fick veta att Britta skulle flyta till Amerika. Men han åkte till fängelset för att kunna träffa henne.

Det är svårt att förstå Ingmar. Han funderar mycket om sin döde far, han frågar efter råd till honom och han ser honom i hans tankar. Först verkar det bara som fantasin, men efter ett tag undrar man om det är sant. Stor Ingmar ger råd till sonen, han är Lill Ingmars mentor, även om det är fantasi, det är fantasin som hjälper honom att förstå och acceptera sina egna vilja.
Kanske Stor Ingmar är inte det bild han har i fantasin, men han hjälper ändå.
Vändpunkten sker när Ingmar hämtar Britta på fängelset och åker tillsammans med henne till gården. Läsaren kan undra om vad som Ingmar tänkte på. Var han inte glad att hon skulle resa till Amerika? Hatade han inte Britta?

De är förvirrade. Hon vet inte om hon vill stanna eller åka till Amerika. Han vet inte om han vill ha Britta på gården igen. Det är inte lätt att definiera deras känslor för att de själv har svårt att förstå vad som händer. Hon gjorde ett hemskt brott, det är svårt att förlåta. Förlåter man allt när man är föreälskad? De har för många ”fiender” : samhället var emot relationen, Ingmars mor ville inte alls att hon skulle bo hos dem, Brittas familj köpte biljett till Amerika och önskade hon skulle flytta dit.

Fängelset ändrade Britta. När hon var fång tänkte hon över sitt liv, pratade med prästen som hjälpte henne att förstå sig själv och var som en mentor till henne. Hon ändrade sig. Hon ångrade sig.

Det kommer i berättelsen ett brev. Det var Britta som skrev brevet, men hon planerade att han skulle få brevet när hon var på väg till Amerika. Han fick brevet för tidigt och brevet kommer att ändras allt. Det är berättelsen klimax.

Ingmars familj är väldigt gammal och traditionell. De alla var bönder och bodde på samma gård. Alla var gift med någon och hade barn. De trodde på gud och var snälla människor.
Lill Ingmar känner sig lite efter för att han inte är gift än, han är inte far och han vet att det kommer att bli svårt att hitta någon som vill vara med honom.
Brevet förändrade situationen väldigt mycket. När Ingmar tar beslut om vad han ville blev han glad och lugn igen. Berättelsen är inte så normalt och vanligt. Kärlekens historia är verkligen annorlunda. Det är inte som Europeiska och asiatiska stil där berättelsen behöver inte ha ett bestämde slut.

Inga kommentarer: