onsdag 9 april 2008

8,2 Forntiden

Egyptisk Religion och mumifiering

Religionens rötter finns i de gamle neolitiska byarna. Egyptierna respekterade naturliga fenomenen och naturliga saker såsom månen, solen och Nile flod. Solen var väldigt viktigt inom den egyptiska religionen. Livet beror på solen och det är möjligt att denna relation påverkade solens uppskattning. De också hade stor respekt för djurens karakteristiker – lejonens modighet, krokodilens kraft, mm. Flera heliga figurer hade djuriska utseende. Genom tiden, när man lärde sig att kontrollera naturen kom antropomorfismen till deras religion. Antropomorfism betyder att ge mänskliga drag till omänskliga saker.

Religionen påverkade egyptierna väldigt mycket. Alla händelserna berodde på deras gudars humör och beteende. Alla städer hade sina egna gudar, om en stad blev viktigare än de andra, gudarna skulle uppskattas ännu mer. Ra – solen - var det mesta avgudade bild. Det troddes att Ra skapade universum. Ra kan också kallas för Kopri (morgons sol) Atum (middagens sol).

Människan fruktar tiden, dock fruktar tiden pyramiderna”

Livet efter döden var en stark tro i Egypten. På grund av det började de med balsamering av kroppen. Att konservera kroppen var det viktigt i livet fortsättningen. Bara de som var rika kunde försörja balsamering. Pyramiderna byggdes för att försvara kroppen, inte bara Faraos kropp men också de som kunde betala för det. Store pyramiden är mer makten hade personen. I Pyramiden lades kroppen och personliga målen och dyrbarheter, man trodde att de döda skulle uppstå där de begravts, det skulle bli faraos bostad. Pyramiderna byggdes på ett sätt som gjorde svårt att komma in till mumie och personliga saker. Ingenjörerna som planerade pyramider dödades efter byggelsen så alla kunskap om strukturens hemligheter skulle försvinna med dem.

Det finns mumier som begravdes för över 4 700 år sedan. Det fanns effektiva tekniker för att konservera kroppens. I den fornegyptern börjades mumifiering genom att tvätta kroppen med nile vattnet och olika doftande essenser. Det skärs personen på den vänstra sidan och togs bort olika organ. Hjärnan togs bort genom näsan med hjälp av ett långt verktyg. Kroppen täcktes över med en typ av salt som drar bort vattnet och skyddar kroppen mot bakterierna. Efter 40 dagar tog man bort saltet. Man smörjde kroppen för att behålla hudens elasticitet och de torra organen stoppades tillbaka i kroppen. Men det berodde på vilken teknik som används, det var också normalt att stoppa organen i speciella vaser och kroppens tomrum fylldes med linnetrasor och väldoftande örter och oljor.

Första bild visar vasen man stoppade hjärtan, andra bild är för lungorna, tredje för magsäcken och fjärde för tarmarna.

Efter 70 dagar tvättades kroppen en gång till. Man täckte ögon,

öron och näsa men bivax. Man sminkade mumies ansikte och färgade näglarna, handflator och fotsulor. På slut lindades kroppen med linnebindlar. Kroppens stoppades i sarkofag.

Inga kommentarer: