söndag 16 mars 2008

B4

1 Epoken: Klassicismen
2 Sökfras: Molière
3 Sökmotor: /www.a9.com
4 Antal träffar: 807,000
5 Adressen till den sida du valde:
http://en.wikipedia.org/wiki/Moliere
6 Detta kan man lära sig/uppleva på sidan:

Moliére (Jean-Baptiste Poquelin) föddes den 15 januari 1622 i Frankrike. Han kommer från en rik och mäktig familj, som alltid försörjde honom. Han studerade på religiösa skolor. Moliére är en av de viktigast klassicismens dramatiker. Han lyckades som dramatiker och skådespelare.
Molières pjäser kritiserar moralismen och kyrkans hypokrisi. Le Misantrope, L´Ecole des femmes, Tartuffe ou I´Imposteur och Le Bourgeois Gentilhomme är Molières viktigaste verk.


1 Epoken: Upplysning
2 Sökfras: Humanism
3 Sökmotor:
http://www.altavista.com/
4 Antal träffar: 1350000
5 Adressen till den sida du valde:
http://www.answers.com/topic/charles-de-secondat-baron-de-montesquieu?cat=biz-fin
6 Detta kan man lära sig/uppleva på sidan:


Charles-Louis de Secondat Montesquieu (1689-1755) föddes den 18 januari 1689 i Bordeaux, Frankrike. Montesquieus familj var del i den aristokratiska klassen, hans far var soldat och hans mor dog när Montesquieu var endast 7 år gammal, bringade baronvärdigheten till Secondat familjen.
Montesquieu avgudade den engelska revolutionen, han absorberade revolutionens idéer som friheten och toleransen.
Hans mästerverk är boken Lésprit des lois (1748), verken reflekteras Montesquieus politiska intresse.


1 Epoken: Förromantiken
2 Sökfras: Sturm und Drang
3 Sökmotor:
http://www.a9.com/
4 Antal träffar: 711,000
5 Adressen till den sida du valde:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sturm_und_Drang
6 Detta kan man lära sig/uppleva på sidan:
”Storm och längtan” var en litteralisk och musikalisk rörelse som uppkom mot slutet av sextonhundratalet i Tyskland. Subjektivism och dualismen var märkliga och populära inom rörelsen. Filosofen Johann Georg Hamann betraktas som Sturm und Drangs ideolog. Goeth är ett viktigt namn i rörelsen. Verken Prometheus visar dualismen och irrationalismen. Vid den föregående litteraliska stilen var det rationalismen och att tänka det viktigaste, men det ändrades och det blev betydelsefullt att känna.



1 Epoken: Romantiken
2 Sökfras: Musset
3 Sökmotor: http://www.yahoo.se/
4 Antal träffar: 4.660
5 Adressen till den sida du valde: http://sv.wikipedia.org/wiki/Alfred_de_Musset
http://pt.wikipedia.org/wiki/Alfred_de_Musset

6 Detta kan man lära sig/uppleva på sidan:

Alfred Louis Charles de Musset föddes den 11 december 1810 i Paris. Familjen hade en stor kultur och litteratur intresse. Mussets far och farfar var poeter. Fadern redigerade Jean-Jacques Rousseaus verk och på grund av det var Musset påverkad av Rousseau.
Musset började studera medicin men gav upp, han hatade dissekering. Han studerade juridik, teckning, engelska, piano och saxofon. När han var 17 år gammal började han sin litteraliska karriär. Han skrev poesi, noveller och pjäser. Musset var ”den mest klassicist av romantikerna och den mest romantiska av klassicisterna”. En stor del av hans verk inspirerades av författarinnan George Sand. De hade ett kärleksförhållande.
Han dog den 2 maj 1857 och ligger begravd på Kyrkogården Père- Lachaise i Paris.

1 Epoken: Realism
2 Sökfras: Realism art
3 Sökmotor
http://www.mooter.com/
4 Antal träffar:?
5 Adressen till den sida du valde:
http://www.huntfor.com/arthistory/c19th/realism.htm
6 Detta kan man lära sig/uppleva på sidan:
Inom konsten var romantikens subjektivism föraktad och realitet blev det nytt mål. Man började titta på allt som var realistiskt i världen och lät sig inspireras av den. Man skulle inte längre måla fantasi eller magiska figurer, man skulle måla om de vardagliga figurerna. Den realistiska konstnären ville göra förändringar, de bör inte imitera de tidigare konstnärerna.
Den realistiska konsten utvecklade sig mest och hade störst intresse i Frankrike.


1 Epoken: Naturalism
2 Sökfras: O Cortiço
3 Sökmotor:
http://clusty.com/
4 Antal träffar: 15.400
5 Adressen till den sida du valde:
http://en.wikipedia.org/wiki/
6 Detta kan man lära sig/uppleva på sidan:

O Cortiço är en brasiliansk novell från 1890, som skrevs av Aluísio Azevedo.Cortiço handlar om en fattig boende. I novellen bygger människor från olika samhällsklasser hus på ett samma område och bor där tillsammans.
Novellen visar den brasilianska rasblandning som finns i samhället i en slum i Rio de Janeiro. Berättelsen innehåller den europeiska invandringen och det afrikanska slaveriet.
Aluísio Azevedo är en naturalistisk författare och O Cortiço är en v
äldigt betydelsefull novell inom den brasilianska naturalismen rörelse. Hans novell visar att personligheten är påverkade av det plats som man bor i.
Boken är verkligen bra och rekommenderar andra att läsa den.


1 Epoken: Sekelsiftet och första världens krig
2 Sökfras: La Belle Époque moda
3 Sökmotor: http://www.altavista.com.br/
4 Antal träffar: ?
5 Adressen till den sida du valde: http://modamodamoda.zip.net/historia/index.html
6 Detta kan man lära sig/uppleva på sidan:

Europa hade en bra tidsepok. Lyxen och flärden gjorde perioden väldigt elegant och vacker. Inom modet blev svart och mörka färger dominant. Kvinnan var fri från korsetten, men den var inte helt borta. Däremot var korsetten helt borta under första världskriget när kvinnorna fick jobba. Klädernas former ändrades totalt; kjolen och klänningarna började förkortas. Att använda hatt var vanligt. De maskulina kläder ändrades nästan ingenting, de använd långa byxor, kostym, väst och slips.

1 Epoken: Mellankrigstiden& 2:a vk och Efterkrigstiden& 2:a vk
2 Sökfras: woman first world war och woman ww2
3 Sökmotor:
http://www.google.com/
4 Antal träffar: 17 800 000 och 385 000
5 Adressen till den sida du valde:
http://europeanhistory.about.com/od/womeninww1/Women_in_WW1.htm
och
http://www.historylearningsite.co.uk/women_WW2.htm
Detta kan man lära sig/uppleva på sidan:


Under första världs krig fick kvinnorna jobba på grund av männen var ute i kriget. Kvinnor
jobbade inom alla yrken; fabriker, sjukvården, mm.
Det var många kvinnor som blev sjukvårdare men de flesta trivdes inte med den typ av jobb. Kriget lärde kvinnorna att klara sig utan män.
Militärerna brukade hänga upp kort på kvinnor på sin vägg för att de skulle få lite bättre moral. Militärerna trodde om att tittade på korten blev soldaterna påminda om varför de krigade och vem de ville försvara.
När kriget slutade fick kvinnorna återvända till köket och tvättstugan.

Under det andra världskriget blev kvinnan viktigare igen men efter kriget var det många som nekade att återvända till köket. Männen ville inte att kvinnorna skulle jobba, de ville ha kvinnorna kvar hemma i hushållen som det var förut, men kvinnor fick möjligheten att lära sig olika yrken och att vara hemma som förut var oacceptabelt.
Under kriget fick kvinnan hjälpa till i arm
én, men inte bara som sjukvårdare. De kunde också vara militärer. De jobbade också inom fabriker och hjälpte även till med att bygga flygplan.
När kriget slutade 1945 fanns 460,000 kvinnor i militärtjänst och över 6,5 miljoner jobbade i samhället.

Kvinnorna var viktigt för att underhålla soldaterna så de kunde få lite glädje
I Tyskland var kvinnorna förbjuden att jobba inom vapen tillverkningen, Hitler ville att tyska kvinnor skulle vara hemma, men han hade judiska kvinnor som slavarbetade på fabrikerna.
Kvinnorna under det andra världskriget blev igen viktigare men efter kriget nekade de att återvända till köket. Männen ville inte att kvinnorna skulle jobba, de ville kvinnorna inom huset som det var förut, men kvinnorna fick ser det vad de kunde göra och att vara hemma som förut var oacceptable.

Inga kommentarer: