måndag 3 mars 2008

B1

Forntiden

Jag är din första kärlek.
För dig är jag som den örtagård
där jag planterat blommor och doftande örter.
En skön plats att vandra på

när din hand ligger i min
och mitt hjärta är fyllt av glädje
därför att vi vandrar tillsammans.
Att höra din stämma är det sötaste vin.
Att se dig är mig förmer än mat och dryck.
Vildgåsen höjer sin klagan,
fångad av fällans bete.
Din kärlek som fångar mig,
kan jag inte bli fri från.
Så får jag ta hem mina nät.
Vad skall jag säga till min mor,
som jag var dag kom hem till,
lastad med fångade fåglar?
Idag har jag inte gillrat min fälla.
Din kärlek har fångat mig.
1 Sammanhanget – Dikten handlar om kärlek. Det beskriver poetens känslor på ett sätt som han kände för den andra personen.
2 Giltigheten – Dikten riktar sig till de flesta människor som någon gång i livet älskat en annan människa. Det gäller även mig som också har varit fångad av kärlek.
3 Rytmen - Jag märkte ingen rytm alls i dikten. Den är ganska omusikaliskt.
4 Symboler – Det finns flera symboler i poesin. ”Jag är som den örtagård där jag planterat blommor och doftande örter” man kan förstå att känslorna växer i hans hjärta. Känslorna är som blommor och doftande örter och hans hjärta ät den örtagård (Metafor). ”Att höra din stämma är det sötaste vin” Sötaste vin var ett poetiskt sätt att beskriva hur han kände när hörde sin älskades stämman. Han efterliknade sättet han kände när han drack vin och vad han kände när hörde hennes stämma. ”Vildgåsen höjer sin klagan, fångad av fällans bete” När man läser nästa rad blir det klart att han själv är den vildgåsen och kärleken som fångade honom.



5 Ord och fraser – Dikten är inte delade i olika strofer. Orden är väldigt enkla och vanliga. Hela texten är lätt att förstå för att det är byggda med okomplicerade fraser. Språket är simpelt och orden upprepas inte.



Antiken

Catullus, 84-54 f Kr:

Låt oss, Lesbia, leva, låt oss älska!
För allt gammelmansgnäll och gubbigt struntprat
har vi inte ett ända dyft till övers.
Solen kan ju gå ner och komma åter,
men när en gång vår korta ljusglimt slocknar
återstår bara sömn och ändlöst mörker.
Ge mig tusentals kyssar, sedan hundra,
tusen ännu en gång, och sedan hundra,
sen då tusen igen, och sedan hundra.
Sen, när tusentals fler har räknats samman
skall vi blanda ihop dem, så att ingen
avundsjuk sätter onda ögat på oss
när han vet våra kyssars antal.

1 Sammanhanget – Catullus älskarinna Lesbia inspirerade honom att skriva dikten. Han skrev om hans önskan att vara med henne och kyssa henne väldigt mycket.
2 Giltigheten – När man är i kär i någon är det normallt att vilja vara med personen och mysa. Man kan förstå hans begäran som en normal kärleks reaktion. 3 Rytmen – Rytmen känns bra i dikten det är inte som en låt men dikten ha ett bra tempo och ordvalet var bra.
4 Symboler - Jag ser ”Onda ögat” som ett symbol för avundsjuka.
”men när en gång vår korta ljusglimt slocknaråterstår bara sömn och ändlöst mörker. ”
Solen kan gå ner och återkomma på morgonen, men om deras kärlek tar slut kommer det inte finnas någon glädje längre. Han skrev på ett symboliskt sätt. Ljusglimt man kan förstå som Kärleken (eller attraktionen). Solen lyser oavsett vad som händer. Vi behöver inte oroa oss; det ska inte bli mörk på hela jorden på grund av något äktenskap som tog slut! ”Sömn och ändlöst mörker” är ett sätt att beskriva hur han skulle känna sig om kärleken tog slut.
5 Ord och fraser – Catallus upprepade samma ord många gånger. Han skrev ”tusentals” och ”hundra” hundratals gånger, det verkar som han lekte med orden. Dikten innehåller flera ord som var nya för mig: Gubbigt, glimt och slocknar men det betyder inte att diktens språk är svår eller komplicerad, språket kan lätt förstås. Fraserna är ganska korta och enkla, liksom hela dikten.




Medeltiden

Omar Khayyam

Vore det rätt och riktigt
att dricka Vin utan Musik,
då skulle inte Vinet sjunga
ur flaskans struphuvud
sitt ljuva "glugg-glugg-glugg"

1 Sammanhanget – Det var ett kort och roligt dikt om vin.
2 Giltigheten – Tycker själv inte om vin men passar för någon som tycker väldigt mycket om vin.
3 Rytmen – Diktens rytm är intressant, Orden passar ihop på något sätt. Riktigt och musik verkar inte så lika men när man läser texten låter det bra. Vid de 3 första fraserna använder han 5 ord och på de två sista fraserna använder han 3 ord (om man räkna "glugg-glugg-glugg" som ett enda ord.)
4 Symboler - Vinet kan inte sjunga ”glugg-glugg-glugg” men det är inte ett symbol det är ” besjälning och ljudet är en onomatopoesi och ”struphuvud” är en katakres.
5 Ord och fraser – Orden är enkla, hela dikten är enkel. Alla fraser har omkring 20 -23 ord (den sista frasen har 28) Han upprepar inte ord och inte så beskrivande. Han gör en analys om att dricka vin utan musik, förklaringssättet är att skriva och en slutsats.

Om den som saknar luktförmågagår
in i en trädgård -
hur ska då hans hjärna bli glad
av de välluktslika blommorna?

1 Sammanhanget – Han undrar om en hjärna kan bli glad utan känna lukten på blommorna.
2 Giltigheten – Jag har själv levt en kort period då jag hade svårt att känna någon lukt på grund av en allergi medicin. Jag vet själv hur det känns när man ha svårt att känna någon lukt och jag saknade den förmågan. Jag saknade lukten mest när jag skulle äta någonting. Jobbigt att se mat och inte känna lukten. Men det är inte bara doften som gör att man blir glad man kan se på de vackra blommorna. Det är bra att reflektera om teman.
3 Rytmen – Rytmen är intressant; han använder orden luktförmåga, går, trädgård i den första frasen och andra i frasen där visar han i vilket tema vi är. Orden var starka och märkliga. När han ska ställa en fråga byter han sättet att skriva det blir mjukare och mindre starka ord.
4 Symboler – Kanske han pratade inte bara om den som saknar luktförmåga. Kanske han tänkte på något annat! Om den som älskar någon ska bli glad att leva ensam?
5 Ord och fraser – Meningen som är intressant här, orden var lätta och vanliga. Fraserna var enkla och vackra. Fraserna har nästan samma storlek (utom den andra frasen) Han sätta ett fråga (retorisk fråga) på slut och det var ett bra sätta att göra läsare tänka på teman,


Renässansen

Pierre de Ronsard (1524-1585)

Min kära, var morgon en ros så röd
sig öppnar vid solens varma glöd
och visar sin skönhet skära.
Och om aftonen, när du till sängs vill gå,
hennes färg och doft är än ljuvare då
-hon är lik dig själv, min kära.
Men ack, hennes kronblad faller av,
hennes skönhet, som hon åt världen gav,
försvinner som aska försvinner.
O grymma tid! vad vi älskat här
inför våra ögon din makt förtär
-och snabbt våra liv förrinner.
Pois se me credes, vós, meu bem,
enquanto a idade em flor vos tem
nessas primícias de verdura,
colhei, colhei a mocidade
que como à flor a velhice
há-de turvar a vossa formosura.

Jag hittade inte hela dikten på svenska. Så delen som saknas stå på portugisiska. Jag vet att det finns flera dikter som jag fick använda men jag tyckte den som jag valde var väldigt bra.
På en portugisiska webbsidan fick jag vet att dikten hette Cassandra.
Den sista strofen säger ungefär
”Om du tror på mig , min kära,
samtidigt åldern i blomman du har
i den fruktsamt början
skörd ,skörda ungdomen
som blomman under tiden
ska förlora sin skönhet.”

1 Sammanhanget – Skönheten och ålderdom
2 Giltigheten – Det gäller för alla som lever och för allt som finns. All intelligens, skönhet, mm tar slut med tiden.
3 Rytmen – Rytmen är vacker och perfekt. Det är precis som ett vackert musikstycke. Det är väldigt intressant att röd (första fras) passar med glöd (andra fras) och det sista ordet av den tredje frasen passar inte med den fjärde men det passar med den sjätte frasen. Skära och Kära. (Anafor)
Hela dikten är väl gjord och musikalisk.
4 Symboler – Symbolerna han använde var väldigt fina. Ungdomen är som en ros när den är röd och vacker. Tiden dödar allt som finns och degenererar alla goda adjektiven som man kan ha. På slutet skrev han att man ska skörda ungdomen och det är viktigt att säga för att finns ungdomar som inte kan förstå att de lever i den vackraste perioden i sina liv.
5 Ord och fraser – Dikten är delade i olika strofer. Orden är inte så enkla, det var inte lätt att förstå allt. Det är ett avancerat och förfinat sätt att skriva. Man måste vara väldigt medveten för att kunna skriva på det här sättet. Jag läste båda på portugisiska och franska (även om jag kan inte så mycket franska) tyckte jag att det var en raffinerad dikt. Han upprepar inte orden. Han använder inte frågeord eller påhittade ord. Fraserna är inte långa men de är inte enkla för att ordens ordning verkar annorlunda.



Novellanalys

1900-TAL EFTERKRIGSTID 90-TAL: Rossi "Jag älskar dig"

Christina Peri Rossi: Jag älskar dig (1900)



När man läser titeln kan man lätt förstå att texten ska handla om kärleken. En man som har mycket kunskap och en kvinna som är mycket nyfiken och på grund av hennes kuriositet kan man förstå att hon är yngre än honom. Hon visar ett stort intresse för honom och han verkar också vara kär i henne. De planerar saker, pratar om att resa tillsammans så läsaren kan tro att de är riktigt kära i varandra och kanske därför fick berättelsen titeln ”Jag älskar dig”.
Kvinnan är ung och student och hon känner att hon vill leva och älska. När man är ung kan man faktiskt vara i kär i olika personer under en kort tids intervall. Liksom kvinnan, kallades mannen till äventyren inifrån. Jag förstå inte varför han ville ha ett förhållande med kvinnan, hon gör saker som han tycker inte om, liksom skratta högt och man få veta att han är redan gift med en lärarinna.
Mannen är otrogen och verkar inte oroa sig för sin fru. Jag blev arg på honom på grund av det. Frun reser för hälsa på sin son samtidigt tar mannen hem en ung elev. Läsaren kan tycka att det är synd om henne.
Det finns en till person i texten, en vän till mannen. När han kommer in i berättelsen få man veta att mannen hette Alex. Vännen är förvirrade och desperat, han är i kär i en elev. Han vet inte vad han ska göra och frågar efter goda råd. Det är intressant att höra vilka goda råd Alex gav honom.
Man börjar undra om hon älskar honom eller inte, om mannen kan inser det men bryr sig inte eftersom han är han är redan gift och han vill ha bara en sak med den unga kvinnan. Det är också möjligt att han insåg att hon inte verkade riktigt förälskad i honom.
Kvinnan frågar flera gång om Alex fru och han förstår inte varför hon pratar så mycket om henne.
Berättelsens slut är väldigt intressant och man kan förstå att titeln inte handlar om hennes förhållande med Alex. Titeln är en referens till ungdomens ytliga kärlek.
Jag tyckte om novellen för att den var skriven på ett intressant sätt och händelserna verkar vardagliga och moderna. Man kan se att kvinnorna i texten är fria och bestämda. Textens språk är lätt att förstå och det finns inte några komplicerade ord.


THEODOR STORM :STYVMODERN (1800)

Att vara tillsammans med en änkling som har redan en dotter är inte lätt för en ung kvinna. Hon vet att hon inte är den lilla flickans mor men vill ändå bli som en mamma för henne. Att bli styvmoder för en flicka vars mor har dött är komplicerad för kvinnan. Titeln Styvmodern syftar på Inez den unga kvinna som ska leva tillsammans med lilla Agnes och Rudolf.
Inez vet att hon är där för att ersätta platsen för Rudolfs första fru. Det är jobbigt att leva i den döda kvinnans skugga och känna att man inte kan ersätta hennes plats. Rudolf försöker hjälpa henne men hon behöver lösa problemet själv. Hon vill prata med Agnes om hennes mamma, men det känns både jobbigt och svårt.
Novellen handlar om känslor och om att anpassa sig. Det sker inre förändringar för alla personerna i texten och känslorna styr deras handlande. Det är komplicerat för ett barn att acceptera en annan kvinna som en mor. Läsaren få inte veta om lilla flickans känslor förrän berättelsen tar slut.
Novellens vändpunkt är när Inez bli gravid då börjar berättelsen ändras. Det viktigast delen i historien är när bebisen föds och Inez tror att hon kommet att dö. Döden närmar sig Inez och Agnes på ett speciellt sätt. När Agnes ser att styvmodern inte mår bra och pratar om döden visar hon vad hon verkligen känner och det var väldigt viktigt för historiens slut. Ibland måste man ”dö” för att återfödas till något bättre.
I berättelsens början kan man förstå att historien inte är nutid när Agnes hör ”en vagn närma sig”. Då börjar man inse att historien utspelar sig på äldre tid. Mannen har också en stor tavla på sin fru i rummet och det är också en gammal stil av dekoration. Inez verkar ha inget jobb och hon är alltid hemma där hon ska ta hand om barnen och huset, den gamla patriarkaliska kulturen.
Texten är fin och intressant och temat behandlades på en unikt sätt. Man bruka läsa texter där styvmodern är alltid elak och hemsk men i den här historian var styvmodern snäll och ljuvlig.

UR TUSEN OCH EN NATT
Prins Achmed och feen
Paribanu (Medeltiden)

Av titeln förstår man att texten ska innehålla kungliga händelser. Precis i början befinner vi oss i Indien. Man kan tänka sig de indiska dekorationerna och kungliga slott med översvallande byggnadsstruktur som Taj Mahal (men Taj Mahal är ett mausoleum och inte slottet).
En kung som ha 3 underbara söner måste bestämma vilken av dem som ska ärva riket. Kungen kan inte bestämma sig på grund av att alla sönerna är väldigt duktiga och skickliga. Historien handlar om vem skall bli den nya kungen.
Kungen har flera olika idéer för att kunna veta vilken av sönerna som kommer att bli kung och i historien får vi följa med äventyrarna och se vem som kommer att lyckas. Kungen visste att hans söner var kär i samma kvinna och den som lyckades skulle få gifta sig med henne och ärva riket. Sönerna dras till äventyren med de inre känslorna därför att deras högsta önskan var att gifta sig med kvinnan och utifrån för att kungen behövde välja en kung som tar över tronen.
Sönerna kämpade hårt för att klara uppgiften och vänder sig inte emot äventyret, de har bestämt sig för att lyckas.
Det finns flera mentorer i historien. Kungens rådgivare som ger dåliga råd och kvinnan som en av sönerna träffade och blev kär i. Kvinnan verkar ha magiska krafter och hennes råd är alltid bra.
Berättelsens vändpunkt är när en av sönerna träffar den mystiska kvinnan som har magiska krafter. Sonen (Achmed) får känslor för kvinnan som han bara träffade på grund av kungens val av kung. Så det var båda inre och yttre händelser som leder Achmed in i förändringen. Achmed mår bra efter denna förändring men han kan inte berätta för någon hur eller var han levde.
Kungens rådgivare vill att någon ska följa efter Achmed och avslöja hans hemlighet även om det var emot Achmeds vilja. Man kan se rådgivaren som en fiende men hans råd leder till någonting väldigt bra för Achmed så det är svårt att säga om han är en fiende eller inte.
På slutet ändrade kungen sitt beslut om vilken son som skulle bli kung. Förändringen firas med ett stort kalas och glädje.
Texten är bra men jag tycker inte om kungliga historier med prins och prinsessor. Det är löjligt att alla avgudade dessa kungligheter. Det verkar som de är bättre än alla andra människor och bara de som är intelligenta, vackra och duktiga. Den enda som jag tyckte om i historien var de mystiska och magiska saker som hände när man var sjuk och luktade på äpplet blev man frisk. En tapet som tar en till vilket ställ som helst mm. Novellen är lätt att förstå och använder inte komplicerade ord.




SL
[9:33] You: hola
[9:33] MistressDeath Morgath: holas
[9:34] Maiko Nakajima: hola
[9:34] You: estas bien?
[9:34] MistressDeath Morgath: hahahha
[9:34] MistressDeath Morgath: sip
[9:34] MistressDeath Morgath: x?
[9:34] MistressDeath Morgath: maikoooo
[9:34] MistressDeath Morgath: guapaaaa
[9:34] MistressDeath Morgath: =^.^= MIAUUUUU =^.*=
[9:34] MistressDeath Morgath: *mews*
[9:35] You: hola
[9:36] Desk Arado: parece qeu te apoya....
[9:36] Desk Arado: es tambien una sufridora.....jajaja
[9:36] darknie Pinklady: jajaja
[9:37] Patrizia Larsson: XD
[9:37] Patrizia Larsson: en ade son tb unos sadicos?
[9:37] You: hola
[9:37] darknie Pinklady: holaa
[9:37] darknie Pinklady: en todos los laos son sadicos
[9:37] darknie Pinklady: jajaja
[9:37] You: estas bien?
[9:37] Desk Arado: jajaja.... solo hasta tercero.....jajaja.....
[9:37] darknie Pinklady: fuuu
[9:37] darknie Pinklady: pos no me keda ni na...
[9:37] darknie Pinklady: jajaja
[9:37] You: O_o
[9:38] Desk Arado: luego... se vuelven tranquilos....melosos.... lameculos si llevas buenas notas....jajaja
[9:38] darknie Pinklady: oooooo
[9:38] darknie Pinklady: bueno, que me laman el culo...
[9:38] darknie Pinklady: eso tampoco que son viejetes
[9:38] darknie Pinklady: jajaja
[9:38] You: jo preciso habla spanol para mi trabaho de la escola
[9:38] Desk Arado: jajajaja....... y las ganas con las que lo hacen dark...jajaja
[9:38] darknie Pinklady: jajaja
[9:38] Patrizia Larsson: XD
[9:39] You: de onde tu és?
[9:39] darknie Pinklady: cuidao Lain, que aki somos muy mal hablados
[9:39] darknie Pinklady: jajaja
[9:39] darknie Pinklady: decimos muchos tacos
[9:39] You: si?
[9:39] darknie Pinklady: si
[9:39] darknie Pinklady: jajaja
[9:39] You: tacos?
[9:39] darknie Pinklady: palabras fuertes
[9:39] Desk Arado: si lain.... a ver qeu español aprendes..... aquí....
[9:39] darknie Pinklady: jajaja
[9:39] Patrizia Larsson: jajajajaja
[9:39] You: hauhauha
[9:39] Desk Arado: tacos.....?
[9:40] Desk Arado: eso no es nada para las lenguas de estas tipas....jajaja
[9:40] darknie Pinklady: jajaja
[9:40] darknie Pinklady: el español es como el ingles
[9:40] darknie Pinklady: yo la primera palabra que aprendi en ingles fue fuck
[9:40] darknie Pinklady: jajaja
[9:40] You: hahah
[9:40] Patrizia Larsson: lol
[9:40] You: es verdad
[9:40] Desk Arado: jajaja.... pero eso eres tu dark.... no te jode..... los demas aprendimos I am...XD
[9:41] Desk Arado: jajajaja....
[9:41] Patrizia Larsson: joe, donde aprendiste??? XD
[9:41] Desk Arado: tu es qeu no tienes remedio....
[9:41] darknie Pinklady: jajaja
[9:41] Patrizia Larsson: a mi en el cole no me enseñaban eso XD
[9:41] darknie Pinklady: jajaja
[9:42] Desk Arado: es que dark no fue a tu colegio patri....
[9:42] darknie Pinklady: jajaja
[9:42] You: jo tengo que hablar sobre literatura con alguen
[9:42] darknie Pinklady: literatura?
[9:42] darknie Pinklady: mmmm
[9:42] darknie Pinklady: jajaja
[9:42] You: pero és muy dificil encontrar alguen que hable di literatura
[9:42] You: jajaja
[9:42] darknie Pinklady: yo lo que se de literatura es que es mejor esperar a que saken la peli
[9:42] darknie Pinklady: jajaja
[9:42] Patrizia Larsson: a ver lain dime
[9:42] Patrizia Larsson: qe quieres de literatura??
[9:42] Desk Arado: vamos a ver lain.....
[9:42] darknie Pinklady: lain, el mejor escritor españor, Reverte
[9:42] darknie Pinklady: yasta literatura
[9:43] darknie Pinklady: jajaja
[9:43] Desk Arado: literatura.... de que epoca....?
[9:43] Patrizia Larsson: jajajajaja, xq dice tacos, no??? XD
[9:43] darknie Pinklady: eso es
[9:43] darknie Pinklady: jajaja
[9:43] Patrizia Larsson: lol
[9:43] You: non se ,de que epoca tu gustas?
[9:43] Desk Arado: joder... dark..... al menos.... para pasar un rato agradable no está mal.....
[9:43] darknie Pinklady: jajaja
[9:43] Desk Arado: pero prefiero sus articulos de prensa....
[9:43] darknie Pinklady: a mi en el cole me dieron la lata con el lorca ese
[9:43] darknie Pinklady: pero ya no me acuerdo de na
[9:43] darknie Pinklady: jajaja
[9:44] Patrizia Larsson: a mi el que me encanta es cervantes
[9:44] Patrizia Larsson: no paro de leer cosas suyas (en serio)
[9:44] Desk Arado: patri es una clasica....
[9:44] Desk Arado: novelas ejemplares.....
[9:44] darknie Pinklady: jajaja
[9:44] Patrizia Larsson: si, esas especialmente
[9:44] Desk Arado: el maldito quijote.....jajaja
[9:44] Patrizia Larsson: y el quijote me lo he leido como 10 veces ya
[9:44] darknie Pinklady: joer
[9:44] darknie Pinklady: jajaja
[9:44] Patrizia Larsson: XD
[9:44] You: me encanta ese libro
[9:45] darknie Pinklady: y otro bueno escritor el paulo coelho
[9:45] Desk Arado: a mi tambien.... me sirve para sujetar los otros....
[9:45] You: ah!di mi Brasil! paulo coelho es brasileño
[9:45] darknie Pinklady: y ya no conozco mas que soy mas de pelis
[9:45] darknie Pinklady: jajaja
[9:45] darknie Pinklady: siii
[9:45] darknie Pinklady: y siempre lloro con sus libros
[9:45] darknie Pinklady: se me ponen los pelos de punta
[9:45] darknie Pinklady: buaaa
[9:46] darknie Pinklady: que mal
[9:46] You: =D
[9:46] darknie Pinklady: ayer vi mouline rouge
[9:46] Desk Arado: no quiero ser duro pero es un coñazo....
[9:46] darknie Pinklady: aun toy llorando
[9:46] darknie Pinklady: jajaja
[9:46] Patrizia Larsson: pufff es rosa a mas no poder esa peli
[9:46] Desk Arado: jajaja... me refería a paolo....
[9:46] darknie Pinklady: si, pos una hora llorando...
[9:47] You: intressant qui conoces paulo coelho
[9:47] darknie Pinklady: Lo mas grande que puede pasar, es amar y ser amado...
[9:47] darknie Pinklady: sii
[9:47] darknie Pinklady: es muy famoso por aqui
[9:47] Patrizia Larsson: XD
[9:47] You: =D!
[9:47] darknie Pinklady: el mejor libro el de veronika decide morir
[9:47] darknie Pinklady: fuuuu
[9:47] darknie Pinklady: me puede ese...
[9:47] You: si!!es verdad
[9:47] Desk Arado: jajajaja.... te faltan los corazoncitos..... y las alas de angelito...dark...
[9:47] darknie Pinklady: es el unico que he leido mas de una vez
[9:47] darknie Pinklady: jajaja
[9:47] Patrizia Larsson: yo esa literatura cursi no la aguanto lol
[9:48] You: y las películas? que tipo te gusta?
[9:48] darknie Pinklady: aunque yo ahora estoy con spethen king
[9:48] darknie Pinklady: pelis
[9:48] darknie Pinklady: la mejor peli del mundo mar adentro
[9:48] darknie Pinklady: amenabar es mi director favorito
[9:48] darknie Pinklady: un dia currare con el
[9:48] darknie Pinklady: jajaja
[9:48] darknie Pinklady: de sueños se vive
[9:48] Desk Arado: jajajaja... tendrás que mejorar tu ingles... dark....
[9:49] You: o que es currare?
[9:49] Patrizia Larsson: pufff, yo las pelis españolas no las aguanto...la unica que he conseguido ver es la del rey pasmado
[9:49] darknie Pinklady: es trabajar
[9:49] Desk Arado: bueno... la de los otros.... estaba muy bien....
[9:49] You: mm trabajas con midia?
[9:49] Patrizia Larsson: si, cierto, esa tb me gusto
[9:49] darknie Pinklady: trabajo aqui, pero no me pagan
[9:49] darknie Pinklady: asi que no se si trabajar es la palabra
[9:49] darknie Pinklady: jajaja
[9:50] Patrizia Larsson: jajajajajaja
[9:50] You: jajaja
[9:50] You: quantos años tienes?
[9:50] darknie Pinklady: 18
[9:50] darknie Pinklady: soy un bebe
[9:50] Desk Arado: ufff qué curioso..... miente dark....
[9:50] You: jajaja
[9:50] You: quantos años tienes?
[9:50] darknie Pinklady: 18
[9:50] darknie Pinklady: soy un bebe
[9:50] Desk Arado: ufff qué curioso..... miente dark....
[9:50] darknie Pinklady: jajaja
[9:50] Desk Arado: jajajaja
[9:50] Patrizia Larsson: lol
[9:51] Patrizia Larsson: pues yo tampoco te aventajo mucho...
[9:51] Patrizia Larsson: somos bebes entonces lol
[9:51] darknie Pinklady: jajaja
[9:51] darknie Pinklady: siiii
[9:51] You: si! jaja
[9:51] Desk Arado: si yo ya voy por los 17 y tu Lain?....
[9:51] You: tiengo 20 años
[9:51] Desk Arado: pero no lo digais que me echan....
[9:51] darknie Pinklady: jajaja
[9:51] Patrizia Larsson: jajajajajaja
[9:51] darknie Pinklady: tranki, en sl me estuve tirando a uno de 16
[9:51] darknie Pinklady: jajaja
[9:51] Patrizia Larsson: con 17 tienes 2 carreras...ves como eras una maquina???? XD
[9:51] Desk Arado: jajajaa....
[9:52] darknie Pinklady: yo soy del norte, casi de francia
[9:52] darknie Pinklady: jajaja
[9:52] Desk Arado: pues yo lo tengo prohibido.... hasta los 18....
[9:52] Desk Arado: Mis padres....que le vamos a hacer....jajajaja
[9:52] darknie Pinklady: jajaja
[9:52] You: jo voy eat ahora pero otro dia regresso aquí
[9:52] darknie Pinklady: bienn
[9:52] You: adios, gracias pela ajuda
[9:53] darknie Pinklady: Adios!

Inga kommentarer: