torsdag 31 januari 2008

A11-En ämnesessä på 1000 ord

Edgar Allan Poe

Edgars rötter är utsprungit från Irland och Skottland. Hans far och mor var skådespelare. Edgar föddes den 19 januari 1809 i Boston( USA). Hans far(David Poe) lämnade familjen i 1810 och hans mor (Elizabeth Arnold Hopkins Poe) dog av tbc i 1811. Allan Poe togs in av John och Frances Allan i Virginia. John aldrig legalt adopterad Edgar, men gav honom sitt efternamn Allan. Edgar levde också några år i England med John och Frances. Där han studerade i skolan Misses Duborg i London och Manor School i Stoke Newington. Edgar åkte tillbaka till Virginia och började universitet i 1826, men han fick inte stanna kvar där på grund av hans bohemiska beteende. Edgars och hans styvfar bråkade om hans spelskulder vilket ledde till att de slutade prata med varandra under en lång tid. Han började sin militära karriär 1827,samma år som han publicerade anonymt hans först bok Tamerlane and Other Poems, Efter 2 år blev han utslängd från militäratjänsten på grund av hans beteende.1829 dog Edgars styvmor. Edgar och styvfadern blev sams igen och Jonh hjälpte honom tillbaka till militärtjänsten och 1831 blev han utslängd igen och efter det pratade John aldrig mer med honom igen tills han dog,1834. Allan Poe flyttade till Baltmore och där levde han tillsammans med sin faster som var änka och hans lilla kusin som hette Virginia. År1836 gifter Edgar sig med henne. Hon var bara 13 år gammal när dom gifte sig. 1835 blev han biträdande redaktör i Richmond till 1837. Han flyttade till New York och bodde där under 15 månader,efter det publicerade han boken The Narrative of Arthur Gordon Pym. Han flyttade till Philadelphia och blev redaktör. Där i Philadelphia publicerade han många av hans mest välkända verk. 1839 publicerade han Tales of the Grotesque and Arabesque. I Frankrike översatte Charles Baudelaire boken. Februari 1844 flyttade han igen den här gången till New York och arbetade vid Broadway Journal och efter ett år publicerade honom Korpen (The Raven) och efter 2 år dog Virginia av Tuberkulos. Efter fruns död började Edgar att dricka för mycket. Poe försökte med ett förhållande med poetissan Sarah Helen Whitman. Förhållandet fungerade inte bra och Edgar försökte begå självmord men han misslyckades. Han flyttade tillbaka till Richmond och där började han ett nytt förhållande med Sarah Elmira Royster som han var kär i när han var ung. Oktober 1849 hittades Edgar på gatan i delirium tremens och lades in på Washington College Hospital. Hans sista ord var “It´s all over now: write Eddy is no more”. Man vet inte varför han dog kanske diabetes, syfilis, rabies eller någon hjärnsjukdom.

Allan Poe skrev inte bara dikter, han också skrev romaner. Han var väldigt duktig att skriva deckarböcker. Hans historier var gjorda genom ett logiskt tänkande och imponerande deduktioner. Han gjorde också förändringar inom skräckböcker, mysterium och döden. Han skrev mycket om vetenskap i sina deckarböcker och det gjorde böckerna mer skrämmande och verklighetstrogen. Edgar Allan Poe är sagt som Far av den moderna detektivroman och han är också kände som duktigt diktare. Han tyckte om att skriva om mörkret, natten och döden. Han hade en satanisk influens i sina texter. Han hade passion av en mörk och mystisk stil och jag undrar om passionen har någonting att göra med hans barndom och livshistoria.



Álvares de Azevedo

Álvares de Azevedo är en brasiliansk poet, romansförfattare och dramatiker. Han föddes 12 september, 1831 i São Paulo. Han levde ett kort liv men lämnade ett stort poetiskt arv efter sig trots förtidig död.
Som barn hade Álvares en bräcklig hälsa men hans dåliga vigör var aldrig en barriär för hans intellektuella utveckling. Hans familj var adlig och han kunde alltid studera i de bästa privata skolorna i Brasilien som Colégio Stoll. Han var en väldigt duktig elev och han alltid framhävde sig.
1848 började han Juridik universitet i São Paulo. Han var kompis med Bernardo Guimarães, Aureliano Lessa och José Bonifácio, stora namn i den brasilianska litteraturen. Álvares grundade en månatlig magasin som hette Ensaio Filosófico, Ensaio är lite svårt att översätta men det betyder ett kort litteralisk text som ger någons åsikt om något tema. Filosófico betyder Filosofiskt.
Álvares var påverkade av Byron, Musset och Heine. Han var fascinerad av döden. Hans dikter är melankolisk, litet subjektivist och sarkastisk. Han brukade skriva om kärleks- och dödslängtan. Kärleken är oftast platoniskt, kvinnorna är alltid oskuld och mysteriösa. Döden är sett som en väg till friheten.
Tuberkulos var en vanlig sjukdom under den här tiden och Álvares de Azevedo, som hade en känslig hälsa, blev sjuk. Hälsan blev ändå sämre när han föll av en häst. Han fick en tumör i höften och opererades utan något smärtlindring. Operationen gjorde inte honom friskare och han dog när han var bara 20 års gammal kl. 17:00 i den 25 april 1852. Han önskade att någon skrev på hans grav ” Foi poeta, sonhou e amou na vida." (Var poet, drömde och älskade i livet.)Hans viktigaste legat var boken Noite na Taverna (Natten i värdshus), Obras I (Lira dos Vinte Anos) och Macário.
Jag översatt en dikt och Noite na Taverna början.
Varför ljög du?

Varför ljög du lättsinniga och skön kvinna?
Om mitt bleka ansiktet kände du
Bränt av febern, och mitt liv
du såg svimma varför ljög du?
Jag vaknade från illusionen, ensam och döende.
Jag är ung men känner våndorna.
För din skuld förtvivlar och dör jag...
Lättsinniga kvinna utan sorg, varför ljög?
Gud vet om jag älskade dig! Kvällarna vet
Detta ont som jag främjade, som du matade!
Detta syndiga hjärta som skakar förlorade hoppet för att du ljög
Se min blekhet – sakta febern
Denna eld från dystra ögonlock ..
Lägg handen på min bröst!
Jag dör! Jag dör!Lättsinniga kvinna utan sorg, varför ljög du?
(Dikten låter vackrare på portugisiska)
Macários början:

Macário – Vart ta du mig?
Satan –Till en orgie. Du ska läsa en sida av livet fullt av blod och vin –
Macário- Jag ser dom. Det är en rökig rom. Omkring bordet sitter fem berusade män. Dom andra rör på sig på golvet. Rufsada kvinnor söver där, några bleka och några röda. Vilken natt!

Århundradets Natt
Låt oss dricka! Inte den minsta längtan!
Under livets berusning dör färgerna!
Vilken betydelse har drömmen, ouppfyllda illusioner?
Vissnar som blommorna!

Inga kommentarer: