söndag 2 december 2007

A7 -En gång till!

Boken : Herrgårdssägen

Författare: Selma Lagerlöf




Titel En Herrgårdssägen är det första man ser i boken och genom titeln kan man tänka på något ställe ute på landet. Berättelsen börjar på en gång utan någon prolog och vi träffar huvudpersonen Hede som studerar i Uppsala. Boken fokuseras inte bara på Hede utan även på Ingrid, en fattig flicka med en spännande livshistoria. Naturligtvis har Hede och Ingrid någonting gemensamt.
Fiolen finns alltid med i berättelsen. Instrumentet var där vid glada stunder och fiolen var också med när någon var ledsen. De mest betydelsefulla händelserna inträffar runt fiolen. Instrumentet ger berättelsen en mystisk udd och romantisk känsla.
Det är inte lätt att säga precis när berättelsen sätts i rullning och varför det hände. Det händer ofta saker som ändrar historian. Många händelser som leder till någonting viktigare. Hede och Ingrid träffades en gång i livet och deras liv gick olika vägar. Det händer en olycka som får Hede till att insjukna i psykisk sjukdom samtidigt som flickan flyttar till en prästgård. Ingrid kunde aldrig glömma bort studenten (Hede) som hon träffade i Uppsala. Läsaren kan märka ganska tidigt att flickan är i kär i Hede och naturligtvis boken ska handla om kärlek, men inte bara det utan också om pojkens sjukdom och om Ingrids tragiska liv. Huvudpersonerna kallas till förändring inte bara utifrån (Hedes ekonomiska problem och Ingrids sociala kondition) men också inifrån (Hedes psykiska sjukdom, Ingrids vemod och kärleken till Hede).
Ingrids liv var inte alls lätt och hon mådde inte bra, hon var väldigt ledsen och ville inte leva längre och vid den här fasen händer något väldigt viktigt i berättelsen. Ingrid begravdes levande men hon hade tur, Hede (som kallas för Getabocken efter han blev sjuk) räddade henne från döden. Mötet närmade Hede och Ingrid igen men dom erkände inte det för varandra. I hela historien kämpade Ingrid för ett bättre liv så hon vände sig inte emot äventyren. Hede kunde inte välja om han skulle vända sig bort från förändringar eller kämpa hård eftersom han var sjuk och sinnesförvirrad.
En mentor är någon som hjälper och om man försöka hitta en mentor i boken kan man lätt komma ihåg bilden av studenten som Ingrid hade i sina tankar. Han var inte en riktig människa som hade en kropp men kanske det var Hedes själ som kontaktade henne. Om det var Hede eller inte kan läsaren bara spekulera om. Studenten hjälpte henne alltid, han gav kraften hon behövde för att klara livet. När någonting bra hände med Ingrid trodde hon att det var hennes student som gav henne hjälp. Om ”studenten” hade magiska krafter kan man inte riktig veta, bara spekulera om.
Kanske den viktigaste vändpunken var när Ingrid upptäckte att hennes älskade Hede var den galna Getabocken. Hon önskade alltid att få träffa honom igen och det var inte lätt se att hennes student var nu personen som alla skrattade åt. Genom hela historien kan man se att hon var en stark kvinna och skulle naturligtvis aldrig ge upp hennes kärlek. Berättelsen är nu kampen emot Hedes sjukdom. De yttre händelserna närmade flickan och Hede varandra men beslutet att ta hand om honom var beroende av hennes kärlek, en inre händelse.
Efter vändpunkten i berättelsen får den ett helt nytt utseende. Ingrid försöker rädda hennes älskade Hede på ett varmt och godhjärtat sätt. Fiolen spelas ofta och det ger berättelsen en romantisk känsla. Ingrid är helt koncentrerad på hennes uppdrag. Hede är ganska neutral men han nekar inte hjälp i början. Hedes familj hade ett stort intresse om Hedes tillfrisknande och de hoppas att flickan ska kunna hjälpa honom. Ingrids familj och vänner var emot henne eftersom de inte ville se flickan tillsammans med den galna Getabocken.
Ingrid gestaltas som en ung flicka i berättelsens början men nu verka hon vara en kvinna som är stark med självförtroende och vacker. Hon vet vad hon vill och hon ska göra allt som behövs för att uppnå sina mål. Hon vet vad hon känner för Hede och han är det viktigaste för henne.
Ingrid blev väldigt glad och stolt över Hede när han visade en liten förbättring även Hedes familj var också glada. Men så hände något som förändrade berättelsen igen och Hede blir Getabocken igen. Sjukdomen hans fiende var tillbaka och ändå starkare. Hede var galnare än förut. Ingrid fick kämpa mycket hårdare emot alla hinder.
Klimax situationen händer när Hede fick kämpa hårt emot sjukdomen och det var något som han behövde klara själv, kampen emot blygsel och skammen.
Det är inte lätt att berätta på vilket sätt huvudpersonen får en ny personlighet eftersom boken tar sig slut efter klimax situationen man träffar inte huvudpersonerna så länge så att man kan beskriva dom. Ingrid var alltid stark och det ändrades aldrig men att säga något mer om dom efter Klimaxen är väldigt svårt.
Berättelsen har fler karaktärer, den viktigaste efter Hede och Ingrid är familjen Blomgren, Hedes familj, prästen och hans familj, några kamrater och även en ängel. Familjen Blomgren var de roligaste i boken. De träffade Ingrid när hon var bara en ung flicka och de hjälpte henne att ta hand om sin morfar och de försökte lära henne att bli konstnär. De hjälpte henne att komma fram till platsen där Hede var efter det han blev sjuk igen. Det var lite komiskt att deras häst gick bara när någon spelade musik. Hedes familj hjälpte Ingrid efter hon begravdes levande men de hjälpte henne bara för att de ville att Ingrid skulle hjälpa Hede. En av de få kamrater som finns med i berättelsen är den märkliga pojken som pratade med Hede i berättelsens början och diskuterar Hedes ekonomiska situation. En kvinna som tog Ingrid till Hedes familj. Prästen var snäll men inte hans fru, hon var elak mot Ingrid, man kan se prästens fru som en fiende. Sjukdomen var också som en fiende.
Det som var Intressant är att huvudpersonen som var en galen man och en fattig flicka som blev begravd levande. Det var många saker i boken som var konstiga t ex när Getabocken fick bära Ingrid i sin ryggsäck. Jag blev förvånad att berättelsens slut blev ganska vanligt med ett lyckligt slut.

1 kommentar:

Origenist sa...

Jättebra ! Kan du känna om getabocken är symbol för något? Något som har med relationen mellan Ingrid och honom att göra?

Förresten här är en gammal svensk klassiker med Aline i en av huvudrollerna:

http://litteraturbanken.se/

sök efter Knorring, Illusionerna

mvh
S